Biz Kimiz ?

CAN BOTANİK 1996 yılında, süs bitkileri pazarını etüt etmek amacıyla 4000 m2 arazi üzerine Alanya’nın Okurcalar kasabasında kurulmuştur. İlk yıllarında Antalya Bölgesi’nde başlayan turizm yatırımlarındaki peyzajda kullanılan ürünler için pazar etüdü yapılmıştır.

1998 yılında ülkemizin ağaç çeşitleri konusunda yeterli kapasitede olmadığı kanısına varılmış ve çok yüksek maliyetlerle ithal edilen ağaçların ülkemizde neden üretilmediği sorusuyla, çalışmalarına ivme kazandırmıştır.

2000 yılında Boztepe’de 77.000 m2 ağaç üretim fidanlığı kurulmuştur. 2004 yılına gelindiğinde 100.000 m2’lik bir yatırımla tür ve çeşit zenginliğini arttırmıştır.

2006 yılı itibariyle;tohumdan üretim, nitelikli sulama suyu, nitelikli sulama sistemleri, budama, ilaçlama, bitki büyütme, söküm, gübreleme, rehabilitasyon konularında da bilgi ve eksikliklerini gideren firmamız ithal, yarı tropikal ve tropikal bitkilerin üretimine girmeyi hedeflemiş ve 2010 yılına kadar bu hedefini gerçekleştirmeye başlamıştır.

2010 yılına gelindiğinde saksılı ağaç üretimini 44.000 m2’lik yeni fidanlığında tesis etmiş olarak kapasitesini arttırmaya devam etmiştir. 30 dönüm kapalı alan 320 dönüm açık alan olmak üzere 350 dönüm toplam alana ulaşmıştır. Can Botanik direkt olarak 50 kişilik istihdam kapasitesine ulaşmıştır. 30 tedarikçi firmadan girdi temin eden ve bu girdilerinde yerli üretim ve üretici olmasına gayret sarfetmiştir. 2000’li yıllarda artık bölgesinde, Orta Doğu ülkelerine Türki Cumhuriyetlerine ağaç ihraç etmeye başlamıştır. Ülkemizde ağaç üretimi yapan sayılı firmalardan biri haline gelmiştir.

2015 yılında yeniden yapılanma hamlesine giren kuruluşumuz önümüzdeki 5 yıl içindeki hedefi, kapasitesini artırarak, gerek ithal ağaç alımlarını azaltmak, gerekse yurt dışına taahhüt işi yapan firmaların, yurt dışından ithal ettiği ağaçları, ülkemizden teminini sağlamak amacıyla yeni yatırımlara devam etmektir. Yurt dışı ağaç üreticilerine rakip olma amacımız ve zorunluluğumuz kaçınılmaz bir gerçektir.

Önümüzdeki 5 yıllık programların gerçekleşmesi halinde ülke dışından gelen ağaç sayısını %50 oranlarında azaltmaktır. Üretim girdilerinin %80 ‘ini yerli piyasalardan temin ederek ülke ve bölge ekonomisine ivme kazandırmaktır. Satışlarının %30 ‘unu ihracata yönelterek firmamızın ekonomiye olan firma katma değer oranını %60 seviyesine çekmektir.